Memoriae restaurant Kaposvár 7400 Kaposvár, Bajcsy-Zsilinszky u. 2. +36205407043 | Kattints

Éttermi etikett: Mit jelentenek az evőeszközök különböző pozíciói, hogy kell tenni az evőeszközöket az étteremben?

HU EN
Éttermi etikett: Mit jelentenek az evőeszközök különböző pozíciói

Éttermi etikett: Mit jelentenek az evőeszközök különböző pozíciói

Foglalj asztalt most!

Bizonyára mindenkivel előfordult már, hogy egy fontos ebéd, vagy vacsorameghívás előtt állva azon tanakodott, hogyan is kellene viselkednie, mit kellene csinálnia étkezés közben. Most ebben segítünk egy kicsit, azzal, hogy elárulunk néhány éttermi etikett szabályt, többek között az evőeszközök pozícióinak nemzetközi jelzőrendszerét. Üzleti ebéd, vagy randevú előtt is jól jönnek ezek a tippek majd!
Éttermi etikett evőeszközök helyzete

Éttermi etikett alapok

Feltetted már magadnak a kérdést, hogy milyen étkezési etikettet kell követned, amikor leülsz enni? Az asztali modor számos helyzetben fontos, ezért érdemes tudni néhány alapismeretet. Néhány egyszerű illemszabály betartásával az evőeszközök nyelvét követve le tudod hengerelni vacsora-, illetve üzleti partneredet. Tudtad, hogy például a szalvétáknak is fontos funkciójuk lehet a fine dining étkezésben?

Éttermi etikett alapok: A szalvéta helyes használata

Higiénés funkciójukon kívül a szalvéták kiemelt szerepet játszanak a társadalmi kommunikációban. A vendégek követik a házigazda példáját, amikor az étkezés elején felveszik a szalvétát, és az ölükbe teszik. Az étkezés befejeztével a szalvétát a terítékük bal oldalára is helyezik, és ismét a házigazda jelzéseit figyelik.
 

Éttermi etikett alapok: az evőeszközök helyes sorrendje

A fine dining étkezében az irányadó szabály az evőeszközök használatának helyes sorrendjében, hogy mindig kívülről befelé használjuk őket, ahogyan a különböző fogások előkerülnek. Minden fogáshoz külön evőeszköz illik! Általában a leves- és salátához illő evőeszközök a legkülső helyen helyezkednek el, belül a nehezebb fogások (hal, baromfi és/vagy hús) evőeszközei, a teríték fölött pedig a desszert villa és kanál. Ahogyan fentebb írtuk, az evőeszközök helyzete arról is árulkodik, hogy a vendég pihen, vagy befejezte az étkezést, ezért nem mindegy, hogy hogyan helyezed azokat a tányérra! Lássuk, mit jelentenek az evőeszközök különböző pozíciói!
 

Mit jelentenek az evőeszközök különböző pozíciói?

Az evőeszközök pozíciói árulkodnak a kiszolgáló személyzetnek arról, hogy a vendég hol tart az étkezésben, befejezte, vagy csak szünetet tart, jöhet a következő fogás, vagy még jó lesz várni. Érdemes elsajátítani ezt a tudást üzleti ebédhez, vagy egyszerű családi vacsorához is! Amikor szünetet tartasz ebéd vagy vacsora közben, azaz később még szeretnél a fogásból fogyasztani, helyezd a villát és a kést a tányér közepére úgy, hogy a hegyek egymás felé nézzenek, és egy fordított (V) alakot képezzenek. Ha befejeztél egy fogást, és készen állsz a következőre, akkor a helyes az, hogy a kést és a villát kereszt alakban helyezd el úgy, hogy a villával felfelé, a késsel balra helyezkedsz el. Ha szeretnéd kifejezni elismerését, az evőeszközöket a tányér közepére párhuzamosan, jobbra mutatóan helyezheted. Így jelezni fogja a személyzetnek, hogy az étel ízlett. Ha az étkezés legvégére értél, akkor kést és a villát egyenesen fel-le helyezve rakd a tányér közepére, ebből a pincér tudni fogja, hogy befejezted, a tányér elvihető! 
 

Reméljük, tudunk segíteni egy kicsit a helyes éttermi etikett terén. Most már nincs más hátra, mint hasznosítani a tudásodat! Foglalj asztalt éttermünkben! 

Foglalj asztalt most!

 

Hírek, aktualitások

Cookie Accepting
Popup Accepting1