Memoriae restaurant Kaposvár 7400 Kaposvár, Bajcsy-Zsilinszky u. 2. +36205407043 | Kattints

Kaposvár mellett található, a Zselici Csillagpark – innen a legszebb a nyári csillaghullás

HU EN

A Kaposvár melletti Zselici Csillagparkból elképesztően szép a nyári csillaghullás

Nézd hazánk legszebb csillagparkjából a nyári csillaghullást! Sokan nem tudják, de Kaposvártól csupán egy karnyújtásnyira található a csodálatos Zselici Csillagpark, ami az egyik legtökéletesebb hely, például a nyári csillaghullások megfigyelésére is. 
Zselici Csillagpark Kaposvár mellett csillaghullás nyári program

Zselici Csillagpark a legszebb csillagnézős hely Magyarországon

A Zselici Csillagoségbolt-park, vagy Zselici Csillagpark (többféleképpen is szokták nevezni a helyiek) egy igazán különleges hely, amely azért jött létre, hogy megőrizze a természetes éjszakai sötétséget, és lehetővé tegye a csillagok, bolygók és más égi jelenségek tiszta észlelését. 2009-ben kapta meg hivatalosan a csillagoségbolt-park címet a Nemzetközi Csillagos Égbolt Szövetségtől (International Dark-Sky Association, IDA), így Magyarország első, és Európában is az egyik első ilyen parkja lett. A park területén különleges figyelmet fordítanak a mesterséges fényforrások minimalizálására, így biztosítva, hogy az éjszakai égbolt fényeit zavaró tényezők nélkül lehessen megfigyelni. Nyáron nagyon jó innen az éjszakai égboltot figyelni.
 

Zselici Csillagpark programok

Rendszeresen szerveznek csillagászati bemutatókat, távcsöves megfigyeléseket, amelyeket szakértők vezetnek, és lehetőséget nyújtanak a látogatóknak, hogy többet megtudjanak az égitestekről és a csillagászat alapjairól. A park nem csupán turisztikai látványosság, hanem oktatási központként is funkcionál, ahol iskolai csoportok és felnőttek számára egyaránt tartanak előadásokat és workshopokat az égbolt védelméről és a csillagászatról. A parkban éjszakai túrákat is szerveznek, amely során a látogatók megismerkedhetnek a park éjszakai élővilágával és a csillagos égbolt látványával. Szerintünk nyáron kihagyhatatlan, főleg a csillaghullás idején!
 

Zselici Csillagpark Magyarország leglátványosabb csillaghullása

Nyáron több meteorraj is megfigyelhető, amelyek közül a legismertebb és leglátványosabb a Perseidák meteorraja. Ilyenkor szabad szemmel is jól láthatóak az elhaladó meteorok, hullócsillagok.  Általában július közepétől augusztus közepéig tart, csúcspontja pedig általában augusztus 9-13 között van. Az egyik legaktívabb meteorraj, amely során óránként 50-100 meteort is megfigyelhetünk ideális észlelési körülmények között, például a Zselici Csillagparkban.  A Perseidák a Perseusz csillagképből tűnnek fel, innen ered a nevük is. A meteorok gyakran hosszú, fényes csóvákkal jelennek meg az égbolton.
 

Tudtad, hogy nyaranta nem csak a Zselici Csillagparkot, hanem a kaposvári Memoriae éttermet is érdemes meglátogatni? Különleges nyári menüvel, és frissítőkkel készülünk. Teraszos részünkön egy élmény a nyári vacsora. A Csillagpark előtt vagy után mindenképpen térjetek be!

Foglalj asztalt most!

Hírek, aktualitások

Cookie Accepting
Popup Accepting1